VESTI IZ MEDICINE
ONKOLOGIJA
Spasonosne omega masne kiseline
Hranljivi sastojci koji mogu da pomognu u regulisanju nivoa holesterola, kao i da doprinesu zdravlju mozga i zdravlju srca - a reč je o zdravim omega masnim kiselinama - takođe mogu da budu spasonosne i pred opasnošću od niza različitih karcinoma. Ovo je nalaz američke studije podržane od tamošnjeg NIGMS (Nacionalnog instituta za opšte medicinske nauke), koja je nedavno objavljena u “Međunarodnom žurnalu za rak” (International Journal of Cancer).
Studija je analizirala podatke više od 250.000 ljudi, kod kojih su 13 godina praćeni nivoi omega-3 i omega-6 masnih kiselina, s ciljem da se istraži njihova veza sa malignim tumorima. Kao alat za predviđanje da li viši ili niži nivoi ovih hranljivih materija mogu da utiču na rizik za različite karcinome korišćeno je statističko modeliranje, pri čemu je tokom tih 13 godina neki oblik raka dijagnostikovan kod oko 30.000 osoba.
Analize podataka su pokazale da su viši nivoi omega-3 povezani sa nižim stopama raka pluća, debelog creva i želuca, kao i drugih karcinoma digestivnog trakta, ali i sa blagim povećanjem rizika za rak prostate. Povišeni nivoi omega-6 povezani su, pak, sa smanjenim rizikom od 14 oblika karcinoma specifičnih po svojoj lokalizaciji, uključujući rak kože, bešike, maligni melanom i rak mozga. Takođe se pokazalo da su zaštitni efekti omega-6 jači kod mlađih ljudi, posebno kod žena, kao i da zaštitni efekti obeju masnih kiselina nisu zavisni od faktora načina života (kao što su BMI, nivoi fizičke aktivnosti, upotreba alkohola, i drugo), što znači da su ovi efekti zaštite od raka prisutni bez obzira na ukupni zdravstveni profil osobe.

Omega-3 i omega-6 masne kiseline smatraju se zdravim mastima neophodnim za održavanje pravilnih telesnih funkcija. Omega-3 su vrsta polinezasićenih masti koje su neophodne za mnoge funkcije, uključujući izgradnju moždanih ćelija, zdravlje srca i funkcije mozga. Omega-6 telo ne može da proizvede, pa ih treba uneti hranom; ove polinezasićene masne kiseline imaju svoju ulogu u moždanim funkcijama, telesnom rastu i razvoju, rastu kože i kose, zdravlju kostiju, metabolizmu i funkcijama reproduktivnog sistema.
Kad god je to moguće, preporučuje se da se hranljive materije uzimaju iz hrane, pa tako i omega masne kiseline koje se mogu naći u lanenom semenu, čia semenu, edamameu, pasuljima, orašastim plodovima, jajima, semenkama suncokreta, ulju avokada, tofu siru i masnoj ribi, između ostalog.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|