VESTI IZ MEDICINE
ZDRAVA ISHRANA
Sardine kao zaštita od šećerne bolesti
Prema rezultatima španske studije objavljene u međunarodnom časopisu Clinical Nutrition, dve konzerve sardina nedeljno jeste recept za zaštitu od razvoja dijabetesa tipa 2. Zdravstvene koristi sardine i drugih masnih riba već su poznate: njihov visok nivo nezasićenih masti pomaže u regulaciji nivoa holesterola i sprečavanju razvoja kardiovaskularnih bolesti. Ali, to nije sve. Studija istraživača Otvorenog univerziteta u Kataloniji pokazala je da redovna konzumacija sardina pomaže u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2, zahvaljujući hranljivim materijama poput taurina, omega 3, kalcijuma i vitamina D, kojih u sardinama ima u velikim količinama.
Studija je obuhvatila 152 pacijenta starija od 65 godina, kojima je dijagnostikovan predijabetes. Svi su oni bili uključeni u nutricionistički program za smanjenje rizika od razvoja šećerne bolesti, ali je samo jedna grupa uzimala i 200 gr sardina nedeljno (dve limenke sardina u maslinovom ulju), uz savet da je konzumiraju bez uklanjanja kostiju, zato što su kosti posebno bogate kalcijumom i vitaminom D. U grupi koja na jelovniku nije imala sardine, 27 odsto učesnika u startu je bilo u visokom riziku da oboli od dijabetesa (mereno upitnikom FINDRISC). Posle godinu dana, 22 odsto njih je i dalje bilo u istoj kategoriji. U grupi koja je uzimala i sardine, 37 odsto učesnika je na početku studije bilo pod visokim rizikom da oboli od dijabetesa, ali je posle godinu dana samo njih osam odsto ostalo pod visokim rizikom. Poboljšanja su primećena i u drugim važnim biohemijskim parametrima, kao što su smanjenje indeksa insulinske rezistencije, povećanje „dobrog“ holesterola (HDL), povećanje nivoa hormona koji ubrzavaju razgradnju glukoze (adiponektina), kao i smanjenje triglicerida u krvi, i krvnog pritiska.
Autori studije napominju da to što namirnice poput sardina - bogate taurinom, omega 3, kalcijumom i vitaminom D - imaju jasan zaštitni efekat protiv pojave dijabetesa, ne znači da će pojedinačno uzimanje navedenih suplemenata imati isti efekat. Hranljive materije mogu da igraju suštinsku ulogu u prevenciji i lečenju mnogih različitih patologija, ali njihov efekat je obično uzrokovan sinergijom koja postoji između njih i hrane u kojoj su sadržane.
U drugoj fazi studije, istraživači su započeli da proučavaju efekte konzumiranja sardina na crevni mikrobiom, koji takođe utiče na regulaciju mnogih bioloških procesa, s ciljem da se proveri da li su i dobre bakterije u crevnom traktu imale ulogu u zaštitnom efektu protiv dijabetesa 2. Započete su i studije o modulaciji ekspresije određenih gena povezanih sa upalnim procesima, što bi takođe moglo da ima utiče na razvoj dijabetesa tipa 2, i drugih bolesti.
Kompletni tekstove sa slikama i prilozima potražite u magazinu
"PLANETA" - štampano izdanje ili u ON LINE prodaji Elektronskog izdanja
"Novinarnica"
|