MAGAZIN ZA NAUKU, ISTRAŽIVANJA I OTKRIĆA
»  MENI 
 Home
 Redakcija
 Linkovi
 Kontakt
 
»   BROJ: 9
Jul-Avgust 2004 g.
»  IZBOR IZ BROJEVA
Br. 51
Maj 2012g
Br. 52
Juli 2012g
Br. 49
Jan 2012g
Br. 50
Mart 2012g
Br. 47
Juli 2011g
Br. 48
Oktobar 2011g
Br. 45
Mart 2011g
Br. 46
Maj 2011g
Br. 43
Nov. 2010g
Br. 44
Jan 2011g
Br. 41
Jul 2010g
Br. 42
Sept. 2010g
Br. 39
Mart 2010g
Br. 40
Maj 2010g.
Br. 37
Nov. 2009g.
Br.38
Januar 2010g
Br. 35
Jul.2009g
Br. 36
Sept.2009g
Br. 33
Mart. 2009g.
Br. 34
Maj 2009g.
Br. 31
Nov. 2008g.
Br. 32
Jan 2009g.
Br. 29
Jun 2008g.
Br. 30
Avgust 2008g.
Br. 27
Januar 2008g
Br. 28
Mart 2008g.
Br. 25
Avgust 2007
Br. 26
Nov. 2007
Br. 23
Mart 2007.
Br. 24
Jun 2007
Br. 21
Nov. 2006.
Br. 22
Januar 2007.
Br. 19
Jul 2006.
Br. 20
Sept. 2006.
Br. 17
Mart 2006.
Br. 18
Maj 2006.
Br 15.
Oktobar 2005.
Br. 16
Januar 2006.
Br 13
April 2005g
Br. 14
Jun 2005g
Br. 11
Okt. 2004.
Br. 12
Dec. 2004.
Br 10
Br. 9
Avg 2004.
Br. 10
Sept. 2004.
Br. 7
April 2004.
Br. 8
Jun 2004.
Br. 5
Dec. 2003.
Br. 6
Feb. 2004.
Br. 3
Okt. 2003.
Br. 4
Nov. 2003.
Br. 1
Jun 2003.
Br. 2
Sept. 2003.
» Glavni naslovi

ISHRANA

Centar za prirodnu medicinu u Ruskom domu u Beogradu
Ritam dugovečnosti

Nova otkrića i naučni prodori u medicini su fascinantni. Međutim, čini se da je i dalje najaktuelnije pitanje kako se boriti da do bolesti uopšte ne dođe. Način života i ishrane u tome ima ključnu ulogu

Georgij Nazarov
Georgij Nazarov: "Gladujte umereno, obuzdavajte apetit!"

Tipična oboljenja ljudi našeg doba su u neposrednoj uzročno-posledičnoj vezi sa načinom ishrane. Malo se zna da je ruska nauka u ovoj oblasti osvojila i svetski značajna dostignuća. Poznat je, na primer, čudotvorno efikasan lek protiv mamurluka koji je prošle godine bio pravi hit u SAD, zatim metod produžavanja ekstremiteta ortopeda Ilizarova, "aloplant", transplatacioni materijal oftamologa Muldaševa ...pa sve do davno poznate "mumije", sibirske smole, za koju kažu da leči "sve". Ta mitološka potka o ruskim tajnama isceljenja dovela nas je do Ruskog doma za nauku i kulturu gde deluje "Centar za prirodnu medicinu".

Alfa i omega ovog centra, rođeni Moskovljanin, Georgij Nazarov, kaže da sadašnje navike u ishrani potiču iz vremena kada su ljudi teško dolazili do hrane i imali potrebu za skladištenjem dodatne masnoće u telu:

"Sada je drugačije, hrana je pristupačna ali mi ništa ne činimo da obuzdamo apetit. Kada su u eksperimentima majmunima davali prženo meso oni su se odmah navikli i čak odbijali drugu hranu. Postali bolešljiviji, mnogo agresivniji i kraće su živeli od ostalih pripadnika svoje vrste."

  Prirodna hrana

Nazarov tvrdi da pravilna ishrana sigurno donosi zdravlje, poboljšava mentalne sposobnosti, produžava životni vek i povećava snagu i izdržljivost. To podrazumeva strog režim ishrane u kome su podjednako važni izbor, način pripreme, kombinacija, količina i razmak između uzimanja određenih namirnica.

" Post, vegetarijanstvo, makrobiotička ishrana i druga usmerenja su neuporedivo bolji od klasičnog načina ishrane ali i dalje, u većini slučajeva, nedovoljno efikasna. Imao sam više slučajeva gde su vegetarijanci ili makrobiotičari imali poremećaj funkcije jetre i žuči zbog nedostatka masnoća u dijeti. Zbog toga je saradnja sa stručnjacima veoma važna."

Prema Nazarovu, u prirodnu, najzdraviju hranu za čoveka spadaju sledeće namirnice:

Sveže i prirodno sušeno voće, sirovo sezonsko povrće, sirovo jezgrasto voće (badem, lešnik, orah...), sirove semenke (lan, bundeva, susam, suncokret...), integralne žitarice (pšenica, raž, heljda, ovas, kukuruz, pirinač,...) mahunarke - pasulj, soja, sočivo, grašak, kikiriki, bob, ...i proizvodi, ne svi, od soje (sir, jogurt, mleko, okara, klice...), klice, alge, hladno ceđena nerafinisana ulja, med i malteks.

Nazarov, koji je objavio više knjiga o zdravoj ishrani, verovatno je i najbolja reklama za zdravstveni sistem koji je razvio. Na promociji najnovije knjige, kada je kroz Beograd brisala košava, većina publike je imala kapute i čizme dok je on bio u košulji i poluotvorenim sandalama. Bez bora i sa rumenom bojom kože odisao je zdravljem. Tajna leži u stalnom traganju i ostvarenju lepote života, fizičkim aktivnostima, periodičnim uzdržavanjem od hrane, i kompletnom čišćenju svih sistema organizma: debelog creva, jetre, krvnih sudova, bubrega, pluća, kože, zglobova i genitalija.

Takav životni ritam izgleda ovako: "Pretpostavimo da ustajete u periodu od 6 - 9, a ležete posle 22 h. Od ustajanja do približno 11( ali ne kraće od 2-3 sata posle ustajanja) je period kada se vrlo efikasno odvija prirodno čišćenje organizma. U tom intervalu često je izražen neprijatan miris znoja, jezik je često pun naslaga, a sa jutarnjim urinom izbacujemo dosta toksičnih materija, a to je vreme pogodno za pražnjenje creva. Te procese je najbolje podstaći ispijanjem zdravih napitaka, vode, čajeva, sokova, kombuhe, meda, a po želji i uzimanjem voća - sirovog i suvog. Oko 11 možemo uzeti prvi osnovni obrok, na primer, svežu salatu ili jezgrasto voće, semenke sa medom ili suvim voćem, jogurt, proizvode od integralnih žitarica, musli, mahunarke, morsku ribu priprepremljenu na mediteranski način i eventualno meso, spremljeno na najmanje štetan način.

Posle prvog osnovnog obroka pravimo pauzu od 2-4 sata tokom koje ne jedemo i ne pijemo ništa. Nakon 4 sata, oko 15.00, jedemo voće, pijemo zdrave napitke da bi oko 16,00 - 17,00 časova, nikako ne kasnije, uzeli drugi osnovni obrok".

  Lekovito gladovanje

Drugi, ne manje važan uslov zdravog života, jeste povremeno gladovanje. Nazarov tvrdi da se gladovanjem, pod stručnim nadzorom, umnogome poboljšava zdravlje svake osobe. Gladovanje između ostalog izaziva usporavanje rada nervnog sistema što dovodi do znatnog poboljšanja psihičke stabilnosti. Drugi osnovni efekti jesu efikasna detoksikacija organizma, aktiviranje vlastitih odbrambenih snaga, normalizacija metabolizma i stvaranje novog , zdravog tkiva, što je jedan od razloga zašto gladovanje izaziva veoma intezivno podmlađivanje organizma. Tu su i poboljšano varenje, cirkulacija krvi i samovarenje suvišnog masnog tkiva i patološkog tkiva. "Za vreme pravog gladovanja se ne uzima ništa od hrane niti sokovi. Može se koristiti samo voda. Neophodno je pravilno i ući i izaći iz gladovanja, zašta je potrebna pomoć stručnjaka. U gladovanje treba ići sa postepenim smanjivanjem hrane. Najbolje je u prvo vreme jesti samo voće pa piti sokove da bi se polako došlo do potpunog gladovanja. Tako treba i izaći, jer u suprotnom posledice mogu biti kobne. Tokom gladovanja naša čula se bude, bolje vidimo, bolje osećamo mirise i nakon svega nas prati osećaj povećane energije, podmlađenosti, veće odlučnosti."

V.J.

  back   top
» Pretraži SAJT  

powered by FreeFind

»  Korisno 
Bookmark This Page
E-mail This Page
Printer Versie
Print This Page
Site map

» Pratite nas  
Pratite nas na Facebook-u Pratite nas na Twitter - u  
»  Prijatelji Planete

 

Magazin za nauku, kulturu, istraživanja i otkrića
Copyright © 2003 -2012. PLANETA